r r PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT stage-0-hover PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION PRODUCT DEVELOPMENT RAW MATERIALS PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT stage-3 PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCTION & OPERATION stage-4 PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT stage-5 PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT
Document Hub
Select SDGs to find out how we are taking action in support of the UN Substinable Development Goals

כרייה בת-קיימא ב-ICL איבריה (Iberpotash)

ICL איבריה היא חברת הכרייה התת-קרקעית הגדולה הראשונה של מינרלים שאינם צחיחים, בספרד ובאירופה, המחזיקה בהסמכת כרייה בת-קיימא. \

בשנת 2020 עברה ICL איבריה הסמכה לפי תקני UNE 22470 ו-UNE 22480, במסגרת יוזמה המכונה בשם "לקראת כרייה בת-קיימא" (TSM), המסמיכים את ICL איבריה כחברת כרייה בת-קיימא.

ספרד היא המדינה האירופית הראשונה שאימצה תקנים אלה, המקודמים בהובלתו הגלובלית של איגוד הכרייה בקנדה (MAC). 

יוזמת TSM, המאושרת ומוסדרת כיום על-ידי רשות התקינה הספרדית  (UNE), דורשת מחברות כרייה לבצע ביקורת שנתית של ביצועיהן בתחומי מפתח. על אלו נמנים ניהול שיירים, מעורבות קהילתית, בטיחות וגהות, שימור מגוון ביולוגי, ניהול משברים, צריכת אנרגיה, ניהול פליטות גזי חממה, ומניעת עבודת ילדים ועבודה בכפייה. דוח הביקורת זמין לציבור ועובר אימות חיצוני מדי שלוש שנים, כדי להבטיח את דיוק הדיווחים. 

כחלק ממודל הכרייה בת-הקיימא, באפריל 2021 חתמה ICL איבריה על הסכם עם רשות המים של קטלוניה (ACA) להקמתו של מאסף (collector) חדש לתמלחות. הסכם זה יאפשר לחברה לקדם פרויקט קיימות תעשייתית גדול. 

תוכנית Phoenix

תוכנית Phoenix היא מיזם אסטרטגי של ICL, הכולל פיתוח תעשייתי של אגן Bages. לפרויקט השפעות מרחיקות לכת על התשתית והלוגיסטיקה באזור, וישפיע אף על שווקים בינלאומיים. עם השקעות בהיקף כולל של מעל 500 מיליון אירו מצד החברה, תוכנית Phoenix כרוכה בהרחבה ומודרניזציה של אתרי ICL, שיפור תשתיות השינוע, הרחבת המתקנים הלוגיסטיים בנמל ברצלונה, והגברת ייצור המלח והאשלג.

8.2
השגת שיעור גבוה יותר של פריון כלכלי באמצעות גיוון, שדרוג טכנולוגי וחדשנות, ובכלל זה באמצעות מתן דגש למגזרים של הוספת ערך ותמריצים לעבודה.

יעדיה העיקריים של תוכנית Phoenix הינם לאחד את פעילויות הכרייה של ICL איבריה ב-Súria, ולהרחיב את כושר ייצור האשלג שלה להיקף של מעל מיליון טון אשלג בשנה, תוך הגברת היעילות והקיימות של פעילויותיה. בשנת 2021 השלימה ICL איבריה את הקמתה של רמפה באורך 5 ק"מ במכרה Cabanasses, המחברת בין המכרה, בעומק 900 מטרים, לבין אתר Súria. הרמפה עושה שימוש בציוד טכנולוגי מתקדם כדי להגביר משמעותית את יעילות הפקת המחצבים במכרה, לצמצם שינוע במשאיות ופליטות פחמן דו-חמצני, כמו גם שיפור תנאי הבטיחות והאוורור. 

בשנת 2018 הושלמה הקמתו של מפעל טיהור מלח חדשני, והמסוף החדש של ICL בנמל ברצלונה נחנך בשנת 2020. המסוף החדש מכפיל ביותר מפי ארבעה את כושר הטעינה במסוף ICL, תוך הפחתת ההשפעה הסביבתית. המכרות אוחדו בשנת 2021, עם ריכוז כל פעילויות הכרייה במכרה Cabanasses ב-Súria.

12.2
עד שנת 2030, השגת ניהול בר קיימא ושימוש יעיל של משאבי טבע.
12.4
עד שנת 2020, השגת ניהול סביבתי נכון של כימיקלים וכל הפסולת לאורך החיים שלהם בהתאם לתוכניות עבודה בינלאומיות מוסכמות ולהפחית בצורה משמעותית את שחרורם לאוויר, למים ולאדמה על מנת למזער את ההשפעות ההרסניות שלהם על בריאות האדם והסביבה.
12.5
עד שנת 2030, הפחתה משמעותית של ייצור האשפה באמצעות מניעה, הפחתה, מחזור ושימוש מחדש.

מפעל טיהור המלח

בשנת 2018 השיקה ICL איבריה מפעל חדש לטיהור מלח באתר Sallent, בסמוך למצבור המלח Cogulló.

2.5 מיליון אירו הושקעו במפעל החדש, שביכולתו לעבד 450 אלף טון מלח בשנה, וכ-50 טון בשעה בממוצע. המפעל החדש הוא חלק מתוכנית מערכתית להפחתת המלח שנצבר במצבור Cogulló. 

במסגרת התהליך החדש, נעשה שימוש במלח שהופק כתוצר-לוואי ליצירתו של מלח באיכות גבוהה אשר יש לו ביקוש בענפי תעשייה שונים. המפעל החדש הוא אחד הפרויקטים החשובים ביותר שלנו, שכן הוא מייצג את מימושו של תהליך שיקום מצבורי המלח, וממחיש את מחויבותנו לאזור Bages ואת מדיניות הסביבה והקיימות שלנו. 

6.3
עד שנת 2030, שיפור איכות המים על ידי הפחתת זיהום, מיגור שפיכת הפסולת והקטנה למינימום של שחרור כימיקליים וחומרים מסוכנים, ובכך לחתוך בחצי את אחוז השפכים הלא מטופלים ובסופו של דבר הגדלת המחזור והשימוש מחדש של המים באופן גלובלי.
6.6
עד שנת 2020, הגנה ושימור של מערכות אקולוגיות הקשורות במים, ובכלל זה הרים, יערות, ביצות, נהרות, אקוויפרים ואגמים.

שיקום מצבורי המלח

ניהול זרם השיירים מפעילות הכרייה ב-ICL איבריה הוא בעל השלכות מרחיקות-לכת. מלח הוא תוצר-לוואי של כריית האשלג במכרות התת-קרקעיים של ICL איבריה. לאור זאת, יישמה ICL איבריה אמצעים רבים לניהול ובקרת מצבורי המלח שלה ב-Súria ו-Sallent, לרבות שימוש בטכנולוגיות זמינות מיטביות (BAT, המבוססות על מסמכי הפנייה שפורסמו על-ידי הנציבות האירופית) לניהול מצבורי המלח. היעד שהציבה ICL הוא שיקום אתרי מצבורי המלח ושימור איכות המים בשני נהרות סמוכים באמצעות מניעת חדירתם ומהילתם של מי מלח במים שפירים. 

מצבורי המלח ב-Sallent

מצבור המלח El Cogulló נוצר בשנת 1977, לשם אגירת עודפי מלח הנובעים מפעילות הפקת האשלג במכרה Vilafruns. המצבור שימש את החברות שהפעילו את המכרה לפני ICL איבריה. ביום 30 ביוני 2019 נסגר המצבור. 

La Botjosa היא מושבת כרייה שהוקמה בשנות השלושים של המאה העשרים צמוד לאתר Sallent, כדי לשמש למגורי העובדים במכרה ומשפחותיהם. בסמוך לו זה מצוי מצבור מלח הנושא אותו שם, ששימש לאגירת מלח מפעילות הפקת האשלג בטרם פתיחת מצבור Cogulló.

המצבור אינו פעיל מאז ראשית שנות השבעים של המאה העשרים, כאשר חברת האשלג הממשלתית Potasas Ibéricas סגרה אותו לצמיתות. על אף שמעולם לא עשתה כל שימוש במצבור זה, ICL איבריה התחייבה לשקמו, ובמהלך השנים האחרונות נקטה במספר אמצעים מניעתיים וניהול סביבתי.  במהלך 2019 ערכה החברה סקרים של המצבור במסגרת תוכנית השיקום, ובשנת 2020 החלו בביצוע מבחני שטח ופינוי בפועל של מלח מהמצבור, אשר נמשך לאורך השנים 2021 ו-2022.

תהליך השיקום

תוכנית רב-שנתית לשיקום מצבורי המלח של ICL איבריה מצויה כיום בעיצומה, והמאמצים ממוקדים בטיפול בשפכים ובוצה. 

תוכנית השיקום שהוצעה על-ידי ICL כוללת את שיקום מצבורי המלח La Botjosa ו-El Cogulló, כמו גם טיהור המלח באופן היוצר ערך על-ידי השבת המלח אל שרשרת הערך ומכירתו כמוצר. 

על מנת ליישם תוכנית שיקום הלוקחת בחשבון היבטים סביבתיים, חברתיים, טכנולוגיים וכלכליים, ICL איבריה בחנה וניתחה, בסיוע צוות מומחים, מחקר מפורט הכולל שש חלופות מוצעות, בטרם בחרה בחלופה המתאימה ביותר, בהתאם לידע הטכני הטוב ביותר הזמין לעת הזו. החלופה שנבחרה על-ידי החברה, לאחר שנלקחו בחשבון היבטים סביבתיים, חברתיים, טכנולוגיים וכלכליים, משלבת בין פינוי המלח משני המצבורים באמצעות הקמת מפעל חדש לטיהור מלח, לבין פינוי יתרת המלח אל הים באמצעות צינור מאסף (collector) חדש. 

התהליך

בהתאם לתוכנית השיקום שהוצעה על-ידי ICL ותוכנית-האב העירונית של האזור, תהליך השיקום של שני מצבורי המלח החל ב-La Botjosa. הצפי הוא כי עבודות השיקום של מצבור זה יארכו כחמש שנים ממועד קבלת כל ההיתרים הנדרשים ותחילת העבודות.

עם סיום הקמתו של הצינור המאסף החדש, שיקום מצבור La Botjosa יתבצע בתיאום עם עבודות השיקום ב-El Cogulló. ההערכות בדבר הזמן שיידרש לשיקומו של מצבור זה עומדות על כ-46 שנה.

כושר התפעול צפוי להגיע להיקף ממוצע של כ-1,050,000 טון בשנה. 

על מנת לשקם את המצבור, יש להפיק את המלח ולטהרו. לשם כך יעשה שימוש במערכת (מכונת גריסה או ציוד דומה) לטחינה והסרה שטחית של המלח. המלח שהופק יועבר למפעל הייצור המרכזי לשם טיהור. חלק מן התוצרת תועבר למסחור, ויתרתה תועבר לים באמצעות הצינור המאסף החדש.

שיפור איכות מים על פני הקרקע ומי תהום

ICL איבריה יישמה אמצעים רבים, מניעתיים במרבית המקרים, לצורך בקרה וניהול סביבתי של מצבורי המלח ב-Súria ו-Sallent. היעד שהציבה החברה הוא מניעת חדירתם ומהילתם של מים מליחים במים שפירים, ויצירת מערכת יחסים בת-קיימא עם האזורים הסובבים. 

ICL איבריה בנתה נקודות איסוף חדשות והקימה מספר רב של נקודות בקרה לניתוח כמותי ואיכותי של המים. בנוסף, החברה מיישמת אמצעים שנועדו למזער את הצטברות המלח במצבורים, כמו גם אמצעים לבקרת מי תהום.

אמצעים מניעתיים חדשים מיושמים גם במצבור המלח ב-Súria. בשטח צבירת המלח החדש ביותר בוצע איטום מלא למים, ומותקנת בו מערכת ניקוז מורכבת. ICL איבריה ערכה בעבר תוכנית מחקר מקיפה, לרבות חפירת תעלות וקידוחי מחקר, על מנת לאמוד ולהעריך את איכות הקרקע באתר Súria, ולהבטיח שכל המים המליחים מנוהלים כיאות.

התפלת קרקע

עם חשיפתה של הקרקע במהלך תהליך פינוי המלח, הקרקע שתחת מצבורי המלח La Botjosa ו-Cogulló תעבור שטיפה, לשם הסרת שאריות מלח. 

בריכות ותעלות התחימה הקיימות יתוחזקו, כמו גם מערכות מניעתיות ומתקנות אחרות, כדי להבטיח בקרה על זרימת השפכים עד למועד בו כלל החומרים המליחים פונו משטח המצבורים. 

15.1
עד לשנת 2020, לוודא שימור, שיקום ושימוש בר קיימא של המערכת האקולוגית של מים נקיים בפנים הארץ וביבשה והשירותים שלה, במיוחד יערות, ביצות, הרים ואזורים צחיחים, בהתאם להתחייבויות תחת ההסכמים הבינלאומיים.

פרס Green Leaf של איגוד הדשנים הבינלאומי לשנת 2022

ICL איבריה זכתה בפרס Green Leaf מטעם איגוד הדשנים הבינלאומי (IFA), עבור מצוינותה בתחומי סביבה, בטיחות וגהות. אתר ICL איבריה ב-Súria שבספרד זכה להכרה בקטגוריית יצרניות הפוספט/אשלג, לאור מחקר המבחן הסביבתי המצטיין שנערך בו, ולאור הניהול הכולל, ברמה עולמית, של אתר כרייה לדשנים. קראו עוד על אתר הייצור ומערכת ניהול כרייה בת-קיימא המוצלחת הפועלת בו, בעמוד ICL איבריה.