r r PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT stage-0-hover PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION PRODUCT DEVELOPMENT RAW MATERIALS PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT stage-3 PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCTION & OPERATION stage-4 PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT stage-5 PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFE LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT LOGISTICS & DISTRIBUTION PRODUCTION & OPERATION RAW MATERIALS PRODUCT DEVELOPMENT
Document Hub
Select SDGs to find out how we are taking action in support of the UN Substinable Development Goals

טביעות רגל פחמניות של מוצרים

ICL מודדת ומנהלת את טביעת הרגל הפחמנית התאגידית שלה זה מספר שנים, כחלק ממחויבותנו לצמצם את השפעתנו על הסביבה. כדי להשיג את היעד שקבענו – ניטרליות אקלימית עד שנת 2050, השקנו תוכנית להשלמת הערכות טביעת רגל פחמנית עבור מוצרינו העיקריים. אנו מצויים כעת בשלב הבא של תוכנית זו, הכרוך ביצירת חישובים המבוססים על נתונים של שנה מלאה והפקת חומרי גלם, לכל אורך הדרך של המוצרים השונים המסופקים ללקוחותינו. כך מתאפשר לנו לזהות במדויק פוטנציאל לחסכון בתחומים קריטיים, כגון שימוש באנרגיה, ולספק ללקוחותינו את המידע המקיף הדרוש להם. \

גישתנו חורגת אל מעבר לטביעת רגל פחמנית, וכוללת גם פיתוחו של אינדקס קיימוּת, המעריך את השפעותיהם הסביבתיות של מוצרים פוטנציאליים חדשים במהלך תהליך המחקר והפיתוח, ושקלול גורמים דוגמת ביו-אקומולציה ורעילוּת. במקרה שמוצר פוטנציאלי נופל באחת הקטגוריות המוגדרות "רמזור אדום" (no-go), אנו עוצרים את הפיתוח ולא עוברים לשלב המסחור. במהלך שלב השימוש, הלקוחות מקבלים ייעוץ מ-ICL בדבר הפרקטיקות המיטביות לשימוש במוצריה באופן הממזער את השפעתם הסביבתית. על-ידי נקיטה בגישה הוליסטית לקיימוּת, ICL מחויבת לעמוד בראש המחנה בתחום פרקטיקות תאגידיות אחראיות והגנה על עולמנו עבור הדורות הבאים. 

עברנו במידה ניכרת את היעד שקבענו להשלמת 50% נוספים מהערכות טביעת-רגל פחמנית למוצר (PCF) בשנת 2022.

השפעתו הפוטנציאלית של שינוי האקלים והצורך לצמצם פליטות גזי חממה מוכרים כיום כנושאים קריטיים בעולם כולו. הצורך להבין ותקשר ביעילות את השפעותיהם הסביבתיות של מוצרים הובילה לשימוש בטביעת רגל פחמנית לשם הערכת השפעתם של מוצרים. טביעת רגל פחמנית היא גרסה ממוקדת של הערכת מחזור חיי מוצר (LCA), במסגרתה הניתוח תחום להערכת השפעת הפליטות אשר עשויות להיות בעלות השפעה על שינוי האקלים (פחמן דו-חמצני, מתאן, וגזי חממה אחרים). טביעות הרגל הפחמניות של מוצרי ICL בישראל, הולנד, ספרד, גרמניה וארה"ב חושבו או מצויות בתהליך חישוב. טביעות הרגל הפחמניות ב-ICL מבוצעות על-ידי גורם חיצוני, כדי למזער כל סכנה של הטיה ובהתאם להנחיות הזמינות המתמקדות בטביעות רגל פחמניות, לרבות ISO14040, ISO14044, ISO14067, ו-PAS2050. המתודולוגיה לחישוב טביעת הרגל הפחמנית מתבססת על מספר צעדי ליבה ב-ICL:

  • צעד ראשון: הגדרת מטרת המחקר ובניית מפה תהליכית של מחזור חיי המוצר, מחומרי גלם לסוף השימוש, לרבות כל זרמי החומרים, האנרגיה והפסולת;
  • צעד שני: וידוא גבולות וביצוע חישוב טביעת-רגל ברמה גבוהה לשם סיוע בתעדוף המאמצים (בשלב זה, ניתן לעדכן, במידת הצורך, את המפה התהליכית שהושלמה בצעד הראשון בכל מידע חדש);
  • צעד שלישי: איסוף נתונים בדבר כמויות חומרים, פעילות וגורמי פליטה בכל שלבי מחזור החיים הרלוונטיים;
  • צעד רביעי: חישוב טביעת-הרגל הפחמנית של המוצר (PCF). 

גורם פליטה הוא מקדם (coefficient) המאפשר המרה של נתוני ICL לפליטות גזי חממה. פעילות תביא לפליטה של גזי חממה שונים, ופוטנציאל ההתחממות הגלובלית (GWP) שלהם ייצג את השפעתם על אפקט החממה, באמצעות המרתם למדד מקובל שהינו שווה ערך פחמן דו-חמצני. שווה ערך פחמן דו-חמצני (CO2e) הוא יחידת המדידה המאפשרת השוואה בין גזי חממה שונים על בסיס "תפוחים לתפוחים". הערכות עבור ICL נעשות בדרך כלל ביחס לק"ג מוצר ושימוש בשנה של נתונים. תשומות אנרגיה, מים וחומרי גלם נכללות בחישוב ביחס לכל מוצר. 

עבור גורמי פליטה ביחס לתשומות חומרי גלם, הנטייה היא לעשות שימוש במאגר נתונים מסחרי לשם חישוב טביעת הרגל של המוצר (למעט במקרים בהם התשומות נובעות מתוך ICL או בהם הספק הציג טביעת רגל פחמנית עבור החומרים המסופקים על-ידו). השימוש הנפוץ ביותר הוא במאגר המידע Ecoinvent, התומך בחישוב טביעות רגל פחמניות באמצעות אספקת גורמי פליטה לשימוש בחישוב ה-CO2e של תשומות חומר גלם, מים ואנרגיה בקשר לתהליך. ICL מחויבת לשיפור טביעות הרגל הפחמניות המבוצעות, ובמסגרת זו תשאף להגדיל את כמות טביעות הרגל הפחמניות המבוססות על הערכות שהשלימו הספקים הרלוונטיים (לאחר אימות ותיקוף של הערכות אלה). 

גישה זו מהווה חלק מאחריותה המורחבת של ICL למוצריה, המיושמת ביחס להשפעות אקלימיות ופליטת גזי חממה. ICL בוחנת את פליטות גזי החממה בשרשרת הערך שלה (מכלול 3).

ICL קבעה יעד לשנת 2023 להשלמת חישובי PCF נוספים עבור 250 מוצרים, ותתמקד בשנה זו בעיקר על מוצרים משמעותיים את ישקפו את השקיפות מול לקוחותינו וצרכיהם בקשר עם מכלול 3, ודרישות הציות הצפויות במסגרת גילויי CBAM (מנגנון התאמת גבול פחמן) באיחוד האירופי. 

היערכות למנגנון התאמת גבול הפחמן (CBAM)

האיחוד האירופי שואף להגיע לניטרליות אקלימית עד שנת 2050. מחויבות זו נעשתה במסגרת ה-Green Deal האירופי, חבילה מקיפה של אמצעי מיסוי וכלים אחרים. העבודה כוללת היבטים עיקריים דוגמת מנגנון התאמת גבול הפחמן (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM) הצפוי, שמטרתו לנסות ולהפחית את הסיכון ל"זליגת פחמן" בתעשיות מסוימות, לרבות בתעשיית הדשנים. הסיכון הוא שפעילות הייצור תועבר למדינות מחוץ לאיחוד, שבהן נהוגה מדיניות אקלימית פחות מחמירה מזו באירופה, ועל כן ה-CBAM ישית עלויות על סחורות עתירות-פחמן המיובאות ממדינות שבהן המדיניות האקלימית מחמירה פחות. ה-CBAM יחייב יבואנים המייבאים מוצרים מסוימים לאיחוד האירופי בתשלום עבור טונות פליטות הפחמן המגולמות במוצרים אלה, באמצעות תעודות CBAM (עלות הקצאות הפחמן תהיה צמודה לזו של מערכת EU ETS לסחר בפליטות). שלב הדיווח במסגרת ה-CBAM צפוי להיכנס לתוקף בהדרגה החל משנת 2023. 

הבנת תכולת הפחמן של מוצרים נתפסת כחיונית עבור ICL. היא נועדה להבטיח שהחברה והגורמים האחרים בשרשרת האספקה שלה יוכלו לעמוד בדרישות החקיקה הצפויות, וכן לתת מענה למודעותם הגוברת של לקוחות בנושא חשוב זה.

עד כה, בוצעו חישובי טביעות רגל פחמניות של מוצרים בישראל, ספרד, הולנד, סין, בריטניה, גרמניה,  ארה"ב וצרפת. ICL אף גיבשה שיטה להערכת חומרי האריזה העיקריים הקשורים למוצרי ICL. מעל 500 מוצרים עברו הערכה, המשתייכים לפעילויות הדשנים, ועסקי הכימיקלים . מידוד (benchmarking) של מוצרי ICL מעלה כי רובם מצויים מתחת לממוצע בשוק מבחינת טביעת הרגל הפחמנית שלהם.

לפוליסולפט טביעת הרגל הפחמנית הנמוכה ביותר, 0.034 ק"ג CO2e ל-1 ק"ג מוצר

פוליסולפט – מקרה מבחן:

פוליסולפט הוא בעל טביעת הרגל הפחמנית הנמוכה ביותר בהשוואה לחלופות, ומספק דרך פשוטה לצמצום השפעת פעילות חקלאית על הסביבה.

פריון יבול ואיכות יבול הם היתרונות המרכזיים והידועים ביותר של השימוש בפוליסולפט. כעת, היתרון הנוסף במצוי בטביעת רגל פחמנית נמוכה יכול להפוך את הפוליסולפט לדשן המועדף עבור אותם חקלאים העורכים ספירת פחמן בפעילותם, ומבקשים לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית שלהם. 

יחידת המדידה של טביעת רגל פחמנית היא ק"ג CO2e (שווה-ערך פחמן דו-חמצני) לק"ג מוצר (kg CO2e kg-1). בהשוואה למגוון רחב של דשנים מקבילים, לפוליסולפט טביעת הרגל הפחמנית הנמוכה ביותר, 0.034 ק"ג CO2e ל-ק"ג מוצר. זהו נתון כה נמוך, שהוא מהווה פחות מ-3% מטביעת הרגל של אמוניום חנקתי.  

Read More
13.3
שיפור החינוך, הגברת המודעות והיכולת של בני-אדם ומוסדות למתן, לבצע התאמות, לצמצם השפעות ולקבל התראה מוקדמת ביחס לשינוי האקלים.