ICL במבט מהיר
התחל את הפרקחזון ומחויבויות
התחל את הפרקתחומי פעילות החברה
התחל את הפרקפתרונות ברי-קיימא
התחל את הפרקממשל תאגידי
התחל את הפרקביצועים סביבתיים
התחל את הפרקהאנשים שלנו
התחל את הפרק© 2024 | ICL כל הזכויות שמורות
זרחן הוא אחד המינרלים החיוניים לבריאות האדם.
חברת-הבת של ICL, ICL רותם, כורה ומעבדת פוספט במכרות רותם וצפיר (אורון-צין) שבמדבר הנגב. סלע הפוספט עובר עיבוד לייצור דשנים (זרחן הוא נוטריינט חיוני לצמחים), כמו גם מוצרים רבים אחרים המיועדים בין היתר לתעשיות המזון, הקוסמטיקה, היגיינת הפה, חומרי ניקוי, ונורות LED. הזרחן חשוב הן לצמחים והן לבעלי חיים. הוא מסייע ביצירת עצמות ושיניים, ועבור צמחים הוא חשוב בפוטוסינתזה, חלוקת תאים והתפתחות רקמה חדשה.
2 אתרי כרייה
3 מפעלי העשרה
12 מפעלי ייצור
1,200 עובדים בהעסקה ישירה
ליבת הפעילות של ICL רותם היא אמנם ייצור מוצרים מבוססי-פוספט מסלע פוספט, אך החברה לקחה על עצמה לבצע שימוש חוזר במשאבים, תוצרי לוואי, וזרמי פסולת לייצור מוצרים חדשים.
קרא עודICL רותם כורה סלע פוספט ממרבצי פוספט במדבר הנגב בהתאם לשני זיכיונות כרייה שהוענקו לה על-ידי מדינת ישראל, שתוקפם עד סוף שנת 2021. בדצמבר 2021 העניק משרד האנרגיה לרותם ארכה לזיכיון מאוחד (הכולל את כל שדות הכרייה של רותם) לשלוש שנים נוספות, עד סוף 2024. בנוסף, ל-ICL רותם שני הסכמי חכירה שתוקפם עד 2024 ו-2041, והסכם חכירה נוסף הקשור למפעל אורון.
במכרות הפוספט הקיימים של ICL בנגב קיימות עתודות מוגבלות של סלע פוספט, המשמש כיום לייצור חומצה זרחתית. בשל כך, ICL מקדמת פעילות כרייה בשדה בריר, אשר תאפשר את המשך פעילויות הכרייה של החברה לאחר מיצוי העתודות הקיימות.
חברת-הבת ICL רותם כורה פוספט במכרות פתוחים ברותם ובצפיר (אורון-צין) שבמדבר הנגב זה מעל לשישים שנה. פעילות הכרייה בנגב נעשית תוך שימוש בשיטות קונבנציונליות לכרייה או חציבה במכרות פתוחים. ICL רותם מקפידה למזער את ההשפעה הסביבתית של פעילויות הכרייה שלה באמצעות תכנון אחראי, המאפשר שיקום מתמשך של תאי שטח שנכרו עד תום במקביל להמשך פעילות הכרייה.
במכרות הפוספט הקיימים שלנו בנגב קיימות עתודות מוגבלות של סלע פוספט, המשמשות כיום לייצור חומצה זרחתית. החברה פועלת, מאז שנת 2015, לקידומה של תוכנית מתאר ארצית מפורטת לכריית פוספט בשדה בריר, הממוקם בקצה הדרומי של שדה זוהר-דרום במדבר הנגב (להלן – התוכנית).
במהלך 2018 ו-2019, הוגשו מספר עתירות לבית המשפט הגבוה לצדק, בדרישה לבטל את אישור התוכנית ולתת התייחסות לסוגיות בריאותיות מסוימות העולות, לפי הנטען, מן התוכנית. בשנת 2020, צוות בין-משרדי המורכב מנציגי משרדי האוצר, הבריאות, התחבורה, הגנת הסביבה, והאנרגיה, הגיע למתווה מוסכם באשר לבחינת הסוגיות הבריאותיות הנוגעות לתוכנית. בהתאם לכך, דחה בג"צ את כל העתירות.
עם זאת, השר להגנת הסביבה דאז הגיש עתירה אישית, הדורשת כי הממשלה תדון בעתידה של תעשיית הפוספט בישראל, ותקפיא כל התקדמות בתוכנית עד לקיומו של דיון כאמור. לפיכך, נקבע כי דיון כאמור יתקיים בתוך 180 יום (משמע, השלמת הדיון בממשלה עד חודש יוני 2022). ואולם, דיונים כאמור טרם התקיימו, ועל כן עתידה של תעשיית הפוספט בישראל עודנו נתון באי-ודאות.
מדינת ישראל קבעה כי שדה בריר הינו החלופה היחידה לכריית פוספטים בישראל. החברה תומכת בנחישות בעריכת כל הבדיקות לשם הערכת הפוטנציאל לסיכונים בריאותיים ופעילות כרייה, לרבות השלמתו של תסקיר השפעה סביבתית (EIA), ומחויבת לעשות את הדבר הנכון. למרבה הצער, על אף דחיית כל העתירות המשפטיות נגד התוכנית, התוכנית עודנה מצויה בהקפאה, מצב המעמיד את תעשיית הפוספט בישראל, לרבות מפעליה של ICL רותם, באי-וודאות.
אתר ICL רותם עוסק בהפקת פוספטים בנגב כ-70 שנה, ואחראי כיום לתעסוקתם של כ-1,100 עובדים בהעסקה ישירה, ומעל 10,000 עובדים באופן עקיף, רובם באזור הנגב. ICL רותם מספקת תעסוקה לכ-3,200 מן הקהילה הבדואית, ותורמת כ-1 מיליארד דולר לתמ"ג הישראלי מדי שנה (מבוסס על דוח BDO משנת 2020 בדבר תרומתה הכלכלית של ICL למשק הישראלי. לפרטים נוספים, ראו השפעה על משקי מדינות – ישראל).
למידע נוסף אודות סוגיית שדה בריר וההליכים המשפטיים בקשר אליה, ראו באור 18(ב) – זיכיונות, חכירות והיתרים, בדוח השנתי של ICL לשנת 2022.
מרבצי סלע הפוספט הקמפניים (מתקופת הקרטיקון העליון) בישראל הם חלק מרצועת הפוספט הים-תיכונית, המשתרעת מטורקיה, דרך ישראל וירדן, מערבה למצרים, תוניסיה ומרוקו. פעילות הכרייה בנגב מתבצעת באמצעים קונבנציונליים בשיטות כרייה במכרה פתוח או בחציבה, תוך שימוש בקידוח ובפיצוץ היכן שנדרש, במחפרים הידראוליים ומשאיות מטען קשיחות או בדחפורים המצוידים במעקר לצורך הסרת שכבת הטפל (overburden) של הקרקע, ובדחפורים בעלי כף קדמית ומשאיות לצורך כריית פוספט. ICL מקפידה למזער את ההשפעה הסביבתית של פעילויות הכרייה שלה באמצעות תכנון אחראי המאפשר, השבה מתמשכת של תאי שטח שנכרו עד תום במקביל להמשך פעילות הכרייה.
סלע הפוספט ממכרה רותם משונע באמצעות משאיות למישור רותם, שם מפעילה ICL רותם מפעלים לייצור חומצה גופרתית, חומצה זרחתית ירוקה, חומצה זרחתית לבנה, סופר-פוספט, דשן מגולען ו-MKP. בנוסף, מפעילה החברה מתקן המונע בגז טבעי להפקת חשמל וקיטור, המחובר לרשת הגז הארצית (והחליף לאחרונה מתקן שפעל באמצעות שריפת פצלי שמן). בנוסף, מפעילה ICL מפעלי העשרה בסמוך למכרות אורון וצין, לייצור פוספט המיועד לייצור חומצה זרחתית לבנה. יתרת חומר הגלם נמכרת ליצרנים אחרים של חומצה זרחתית ודשנים.
פעילות הכרייה בצין הופסקה באמצע שנת 2020, בעוד ששיקום המכרה במקום נמשך. לאחר הפסקת פעילות ההפקה במכרה צין, הועברה יתרת מלאי סלע הפוספט לרותם להמשך עיבוד.
בשנת 2020 הוגשה נגד החברה בקשה לתביעה ייצוגית, בה נטען כי הזרמה, דליפה וחלחול של שפכים מאתר צין של רותם גרמו לכאורה לנזקים. בחודש נובמבר 2022 חתמו הצדדים על הסכמה דיונית לפיה יפנו לתהליך גישור בניסיון ליישב את הסכסוך מחוץ לכתלי בית-המשפט. למידע נוסף, ראו ביאור 18 בדוח השנתי של ICL לשנת 2022.
ICL רותם פועלת בהתאם לאסטרטגיה ארוכת-טווח לתכנון וניהול פעילות הכרייה שלה במרבצי הפוספטים בנגב. מדיניות זו כוללת עריכת סקרים גיאולוגיים מקיפים, בחינת חלופות לכרייה, הגדרת יעדי כרייה ארוכי-טווח, וכרייה בת-קיימא.
קרא עודבשנת 2017 אירעה ב-ICL רותם תקרית סביבתית משמעותית, במסגרתה כ-100,000 מ"ק של מי גבס חומציים דלפו לסביבה, וזאת כתוצאה מקריסה חלקית שאירעה בסוללה של אחת מבריכות הגבס במתקן. החברה נקטה בצעדים מידיים לעצירת הדליפה מן הבריכה שנפרצה, תוך שיתוף פעולה מלא עם המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים (רט"ג). בעקבות מאמץ רב-שנתי לניקוי וניטור, בו נטלה ICL חלק מרכזי, הוכרז ערוץ נחל אשלים כבטוח לכניסת מטיילים ונפתח מחדש לציבור על-ידי הרשויות בישראל ביוני 2020. במהלך 2017 ו-2018 הוגשו ארבע בקשות לאישור תובענה כתביעה ייצוגית בקשר עם התקרית, כנגד רותם ונתבעים נוספים, לרבות רט"ג. בחודש מאי 2023 נתן בית המשפט את אישורו להסכם פשרה אשר נחתם בין רותם, רט"ג, והמבקשים האחרים בהליכים האמורים, ובכך הביא לסיומם של ההליכים בין הצדדים. למידע נוסף בדבר תקרית נחל אשלים, ראו ביאור 18 בדוח השנתי של ICL לשנת 2022.
קרא עוד